Fasadeprodukter logo
Fargeprøver

Bruk fargehjulet når du velger interiørgardiner

Farger er mye smak og behag, men også litt vitenskap. Elementær fargelære gir deg gode tips til hvordan du får dine nye gardiner til å matche veggene hjemme.

Graver vi litt dypt i hukommelsen, vil noen av oss huske ord som fargehjul, primærfarger og komplementærfarger fra skoledagene. Kort fortalt har vi regnbuens farger som vi sprer utover i et hjul. Primærfargene er gul, blå og rød, mens vi rett overfor hver av disse har en den enkelte primærfarges komplementærfarger; fiolett, grønn og oransje. Mellom primærgfargene får vi ulike, såkalte sekundærfarger og samtlige har sin komplementærfarge på motsatt side av fargesirkelen. Disse komplementærfargene er ifølge fargelæren den beste matchen når du skal finne fargekombinasjoner som står godt til hver andre.

Fargehjulet med alle komplimentærfarger

Fargesirkelen er hentet fra artikkelen Bruk fargehjulet og bli en treffsikker fargeveileder fra Informasjonskontoret for farge og interiør

Fargen på motsatt side av sirkelen

Vil det si at vi må ha lilla gardiner hvis vi har gule vegger, og røde gardiner hvis du har grønne vegger? Nei, men det betyr at hvis du har vegger med en tone i guloransje, bør du vurdere interiørdetaljer som gardiner i en tone i spekteret mellom rød og blå. Det kan være en tilsynelatende grå vegg som egentlig har et skjær av gul eller oransje, sjekk for eksempel Jotuns farge Kalk; den er grå, men fargekoden viser at den har et svakt skjær av oransje. Eller det kan være mer klassisk og varm, beige farge.

En sjattering av samme fargetone som veggene vil fungere fint, men ønsker du mer dynamikk og kontrast bør du ifølge fargelære velge en fargetone i komplementærfargen, det vil i dette eksempelet si blå/fiolett. Se skjermdumpen fra Fasadeprodukters designverktøy som eksempel.

Eksempel på bruk av farger ton-i-ton eller på motsatt side i fargesirkelen. Skjermdump fra Fasadeprodukters designverktøy hvor du selv kan teste forskjellige farger.

Hva med farger nær hver andre i sirkelen

Nå er det viktig å huske på at det ikke er «fargelæren» som bestemmer hva DU synes er fint. Likevel er det greit å tenke over hvordan farger som ligger NÆR hver andre i fargesirkelen vil påvirke hver andre. Bildet under viser henholdsvis grønne og røde gardiner, farger som ligger nær den guloransje tonen i veggen.

Eksempel på bruk av farger nær hverandre i fargesirkelen. Skjermdump fra Fasadeprodukters designverktøy hvor du selv kan teste forskjellige farger.

Smaken er som baken, men vi drister oss likevel til å konkludere med at kanskje er det komplementærfargen som er det beste utgangspunktet når du skal velge farger på dine nye interiørgardiner. Fikk du med deg saken om fargerik høst på gardinfronten? Bli inspirert til å bruke mer farger.

Persienner er en klassisk og tidløs solskjerming som hjelper til med å skape den atmosfæren du ønsker. Du kan selv justere persiennen og velge hvor mye lys som skal komme inn på rommet. Med vårt utvalg av innvendige persienner kan du velge den stilen og fargene du selv ønsker.
Lamellgardiner er vertikalhengte lameller, som gjør dem godt egnet for skåvindu, samt store og høye vindusflater. Denne gardinløsningen er populær både hjemme og som innsynskjerming på kontor. En luftig og dekorativ løsning med mulighet for å justere for lys og innsikt.
Her kan du velge produkt, farge etc. og prøve ut i ulike romtyper hvor du til og med kan endre farge på vegger og detaljer. Dette gjør valget ennå enklere.
Tar mål på vindu med lift
Syr og tilpasser screenduk
Monterer markise på enebolig med lift

For best resultat