Forbered uteplassen på varmere og våtere vær

Klimaendringene gjør været stadig varmere og våtere. Sørg derfor å bygge et uterom skjermet både for stekende sol og regnbyger. Her er noen tips for den perfekte uteplassen til sommeren 2021 og mange somre framover.

Forskerne er ikke i tvil, været de neste årene vil fortsette å bli både varmere og våtere. Økt nedbør er en direkte konsekvens av økt temperatur.

«Når temperaturen øker, kan luften holde på mer vann, og da vil det også falle ned mer vann. Og det kommer gjerne mer på en gang når det først regner» (Meteorologisk institutt, met.no)

Tak

En pergola eller en terrassemarkise vil ikke bare fungere som tak på uteplassen, det vil også skjerme vinduer eller verandadør mot den massive oppvarmingen innendørs som den stekende sommersola ofte gir.

Selve «taket» på både pergola og terrassemarkise består av en solid markiseduk. Mens terrassemarkisen kan trekkes inn i sin helhet, står pergolaen solid plantet på egne søyler, slik at det bare er duken som trekkes inn når du vil ha åpen himmel.

Les mer om pergola og terrassemarkiser

Fleksibel levegg med screens

Mye tyder på at det i årene som kommer også vil blåse mer når det først er vind. Screens er «rullegardiner», opprinnelig laget som utvendig solskjerming for vinduer. Men disse fungerer også utmerket som fleksible «levegger». Med et solid festesystem tåler de mye vind, og den perforerte duken gjør at du beholder utsikten gjennom de små hullene.

Les mer om levegg og vindskjerm

Terrassevarmer

I tillegg til varmere og våtere vær, får vi også en lengre såkalt vekstsesong. Vekstsesong betyr ikke «sommer», men antall døgn med middeltemperatur over fem varmegrader. Med en terrassevarmer kan du dermed forlenge uteplass-sesongen betraktelig. Det kan være en trøst når stadig færre av oss vil kunne oppsøke skiføre «utenfor stuedøra» med framtidens vær.

Les mer: Forleng sesongen med terrassevarmer

Fakta om framtidens vær

Vi har allerede fått føle på «framtidens vær» i snart en mannsalder; været de siste 25-30 årene har vært både varmere og våtere enn i tiårene fra 1961-1990. I tillegg vil altså utviklingen bare fortsette, ifølge forskerne.

I grafen under ser vi hvilke somre som har hatt temperatur over det meteorologene kaller normalen. «Normalen» er definert som gjennomsnittet av årene 1961 – 1990. Som vi av de oransje søylene under, har 21 av de siste 25 årene vært somrene vært varmere enn normalen.

I tabellen nederst ser vi samme situasjon for nedbør; de mørkeblå søylene viser at det kun er tre år siden 1996 som har hatt mindre nedbør enn normalen.

Ønsker du en solid og luksuriøs uteplass, er det Fasade Pergolino du skal velge
Med våre vindskjermer har du muligheten til å skape din egen koselige favorittplass slik du selv vil ha det.
Denne terrassevarmeren er vanntett og gir effektiv og øyeblikkelig varme. Utstyrt med fjernkontroll og mulighet for app-styring.
Ikke utsett gleden, utsett betalingen!

4 mnd. betalingsutsettelse fra levering, kr 275,-. Spør vår konsulent. Eksempel på handlekonto med kredittkort etter bet. fri periode: Eff. rente 30,4 %, kr 20.000,- o/12 mnd, kostnad kr 3.022,- totalt kr 23.022,-

Vi er anbefalt av
Huseiernes Landsforbund