Fasadeprodukter logo
Blå rullegardiner som matcher blå elementer på kjøkkenet.

Lystette gardiner – Hva fungerer best?

Hvis du er en av dem som setter pris på stummende mørke, vil du helt sikkert sette pris på en spesialprodusert rullegardin av god kvalitet. Rullegardiner har svært gode mørkleggende egenskaper, samtidig som de tar seg godt ut i et moderne hjem.
Rullegardiner i mørk farge
Lystette Rullegardiner har svært gode mørkleggende egenskaper, samtidig som de tar seg godt ut i et moderne hjem.

Det er mange som ønsker å mørklegge deler av boligen sin. Kanskje er du en  hjemmekino-entusiast som ønsker å gjenskape kinomørket? Eller kanskje er du en av dem som har behov for å ha det tilnærmet helt mørkt når du skal sove? Uansett hvilken gruppe du tilhører er det da én lystett løsning som utpeker seg: rullegardinen.

Les også: Forbedre søvnkvaliteten!

Rullegardinen har opp gjennom årene fått et muligens velfortjent frynsete rykte. Mange assosierer nok rullegardiner med slarkete hevemekanismer, snorer som setter seg fast, og ubehagelige solstråler som glipper gjennom på sidene av vinduet. En rullegardin av høy kvalitet som er produsert etter mål har ingen av disse problemene. Dette vil være den beste løsningen for mørklegging av rom. Her er noen punkter du bør se etter hvis målet er størst mulig mangel på lys.

Måltilpasset = lystett

Rullegardinene du kjøper på de store kjedebutikkene leveres i standardstørrelser. De færreste vinduer passer godt sammen med disse løsningene. Vi hos Fasadeprodukter kommer gjerne på en uforpliktende og helt gratis befaring, der vi måler opp dine vinduer. På den måten får du en rullegardin som passer helt perfekt! På den måten minimeres lysinnslipp fra sprekker rundt vinduet.

Det er viktig å være klar over at det er krevende å få ting 100% lystett, det vil alltid være en liten glipe i kantene. Det kan derfor være lurt å tenke kombinasjon av rullgardin og gardin. Det er også mulig å sette på vinkellister langs kantene, slik at gardinen følger et «spor».

Noen ønsker alternative løsninger som f.eks lystette plisségardiner. Vi har en løsning der som har folie mellom stofflagene, og som i materialet ikke slipper inn lys. En lystett plisségardin har en annen utførelse enn en rullgardin, og har også samme utfordringer med kanter.

RD-materiale (Room darkening) sørger for lystette rullegardiner

Våre rullegardiner leveres i forskjellige nivåer av gjennomsiktighet og lysinnslipp, men for det største fraværet av lys er det Room Darkening (RD)- (mørkleggende – også kalt «blackout») materiale som gjelder. Dette et  lystett stoff, og det mest mørkleggende materialet vi fører, og er derfor en nødvendighet for mørklegging av rom. En rullegardin i blackout-materiale vil være lystett uansett om den er lys eller mørk, slik at rommet kan fremstå som lyst og trivelig, selv om rullegardinene er helt lystette. NB! Selv med RD-tekstil og sideskinner vil det normalt bli et omriss av lys. Det er derfor viktig at forventningene står i stil med bestillingen – og at du kan måtte påregne ekstra tiltak om du ønsker å gå for 100% lystett. 

 

Rullegardiner i sort farge
Mørkleggende rullegardiner i all-rommet skaper kinofølelsen når man kryper oppi sofaen med favorittserien etter et godt måltid.

Bestill rullegardin på skinne for minst mulig lysinnslipp

En lystett rullegardin med skinne er muligens den mest kompromissløse løsningen for mørklegging av rom. Rullen sitter i en kassett festet mot toppen av vinduet, og rullegardinen føres ned via skinner som overlapper gardinen på sidene av vinduet, og dette fører til en tilnærmet lystett løsning.

Lystette rullegardiner
Med skinne på sidene og kassett i toppen får du den mest lystette løsningen på markedet.

Er lystette persienner et godt alternativ?

Persienner vil aldri få helt lystette lameller, og det vil slippe inn noe lys mellom de, selv om de i dag fjerner mye lys. Du vil dessverre ikke oppnå full mørkleggelse med lamellgardiner eller persienner, da du får glipper. Vi anbefaler derfor rullegardin med skinner, sekundært plissé om du ønsker et annet uttrykk.

Tar mål på vindu med lift
Syr og tilpasser screenduk
Monterer markise på enebolig med lift

For best resultat