Fasadeprodukter logo
Pergola i forlengelse av stue, som en vinterhage

Slik bygger du ut uteplassen i flere trinn

Planlegger du ny uteplass, eller skulle du ønske terrassen hadde vært en lun vinterhage, men så har du ikke råd til å fikse alt du ønsker? Med en god plan kan du sørge for at uteplassen kan bygges ut trinn for trinn.

Som voksne kan vi lære noe av følelsen vi hadde som barn; det å ønske seg en leke var noen ganger vel så spennende som når du faktisk fikk den. Så også med alt det vi ønsker oss i hus og hjem. Du trenger ikke gjennomføre alt på en gang, men det kan være smart å planlegge slik at du kan glede deg til – og gjennomføre – trinn to, når du får tid og råd.

Trinn 1: tak på terrassen

Med et tak over uteplassen, har du både solskjerming og beskyttelse mot regn når du sitter ute. I tillegg vil taket – om det da ikke er et gjennomsiktig glasstak, fungere som effektiv solskjerming for vinduene og rommene innenfor.

Om du har en terrasse med glasstak, fortvil ikke. Fasadeprodukters takmarkiser gir deg ikke bare et terrassetak som beskytter mot både sol og regn. Takmarkisen er i tillegg svært solid og tåler sterk vind. Som Fasadeprodukters andre markiser, kan du velge mellom 160 ulike markiseduker.

En terrassemarkise sørger for dekke over uteplassen. Terrassemarkisen er en fleksibel løsning der du bare kan trekke inn hele markisen når du ønsker å sitte under åpen himmel.

Fasade Pergolini Pergola på en stilfull veranda
Fasade Pergolino gir et luksuriøst preg til uteplassen.

Om du ønsker en enda litt mer solid variant, bør du gå for en pergola. Pergola er et terrassetak med et rammeverk, med duk som «tak». Duken kan trekkes inn når du ønsker. Pergolaen er vanligvis montert til veggen og hviler på solide støttebein som er fundamentert i grunnen. Med disse beinene er du klar for trinn to i «prosjekt utestue».

Trinn 2: levegg til terrassen

Mens terrassens tak beskytter deg mot sol og regn, trenger du en levegg for å skjerme for vind og trekk. En uttrekkbar levegg monteres i veggen og trekkes ut når du har behov for det. Leveggen trenger ikke annet festepunkt der den trekkes ut enn en medfølgende brakett som monteres på terrassegulv eller rekkverk. Uttrekkbare levegger leveres med samme kolleksjon av duker som terrassemarkiser, slik at du kan få matchende duk på «tak og vegg».

Siro uttrekkbar levegg og terrassemarkise i matchende duk.
Siro uttrekkbar levegg kan fås i samme utvalg duker som Fasadeprodukters terrassemarkiser.

Har du en pergola eller annet fast terrassetak med bein eller søyler, kan du fint velge screen som levegg. Terrassetakets eller pergolaens bein vil da fungere som festepunkt for en levegg av screens som monteres enten mellom husveggen og et av beina eller i front av uteplassen, mellom de to åsøylene. Screen som levegg har samme gode egenskaper som screen som «utvendig rullegardin» på vinduet; effektiv solskjerming og vindskjerming, samtidig som screendukens små hull lar deg beholde utsyn og dagslys.

Uteplass med screen vindskjerming
Screen som levegg er effektiv solskjerming, samtidig som duken slipper gjennom dagslys. Screenduken på bildet må du nesten se to ganger på for å se at den faktisk er der.

Trinn 3: terrassevarmer

Terrassetak og levegg sørger som solskjerming for at det ikke blir altfor varmt når sommersola steker. Samme terrassetak og levegg sørger for at det er lunt på uteplassen når sola forsvinner og kald trekk truer. Men selv om det er aldri så fint ute når kveldsmørket senker seg på sensommeren eller når det drar mot høst, blir det på et tidspunkt litt kaldt å sitte ute. Med en terrassevarmer som skaper varme og et terrassetak og en levegg som holder på den varme lufta, kan du derimot nyte «utelivet» til langt på høst – og tidlig på våren.

Veranda med terrassevarmer, screen levegg og pergola.

Planlegg uteplassen

Det er ikke sikkert du trenger å kjøpe alt på en gang. Men om du planlegger litt, har du rom for en levegg på siden av terrassen og etter hvert rom for en terrassevarmer under markisen eller pergolaen. En perfekt utestue er nemlig som den leken du fantaserte om da du var liten, å glede seg er halve moroa.

Et eksklusivt og definert uterom får du med Fasade Hera Zip. Dette er en veggmontert Pergolamarkise med ben og tverrstolpe
En paviljong som gir deg følelsen av luksus, samt en definert og trivelig uteplass. På solrike dager kan du nyte skyggen og duken beskytter deg mot sola.
Pergolino er vår klassiske pergolamarkise, som gir deg en definert uteplass og skjermer for både sol og regn.
Med våre vindskjermer har du muligheten til å skape din egen koselige favorittplass slik du selv vil ha det.
Nyt de deilige kveldene i gode venners lag. Hvis det begynner å blåse litt trenger dere ikke flytte inn.
Tar mål på vindu med lift
Syr og tilpasser screenduk
Monterer markise på enebolig med lift

For best resultat