Fasadeprodukter logo
Kvinne får ikke sove fordi det er for lyst på soverommet.

Vi trenger å ha det mørkt når vi skal sove

Mørkt og kjølig soverom er ett av mange gode tips på veien til god søvn. Les om hvordan du får mørkt soverom, og få åtte gode tips til god søvnkvalitet.

Vi er avhengige av lyset. Lyset sørger for at vi ser hvor vi skal, det gir oss trygghet, og vi bruker det det til dekorasjon og informasjon. Men når vi skal sove kan det bli litt mye av det gode med lys, enten det er den lyse sommernatta eller lysforurensing fra gatelys og annen belysning som gjør at det strengt tatt aldri blir mørkt i bynære strøk. Og det å ha det mørkt er en forutsetning for de fleste av oss for å sove godt. 

Lystette eller mørkleggende gardiner?

Lengre ned i artikkelen kan du lese tips til god søvn fra Helsedirektoratet. Ett av tipsene er å ha soverom mørkt og kjølig. Et kjølig soverom midt på sommeren er en utfordring i seg selv, spesielt om du har sør- eller vestvendte vinduer på soverommet. Da kan det være god grunn til å vurdere utvendig solskjerming på soveromsvinduet, for å stoppe varmen fra sola.

For å få et mørkt soverom, trenger du en eller annen form for lystett stoff i gardinen, slik at lyset stenges ute. Lystett «blackout»-stoff gjør ikke nødvendigvis gardinen helt mørkleggende, men jo bedre tilpasset gardinen er til vinduet, jo mindre lys vil slippe inn på sidene. 

Mørklagt rom med rullegardin
Få den mest lystette løsningen på markedet med skinne på sidene og kassett i toppen.

Lystette rullegardiner 

Velger du en rullegardin i «blackout» materiale er stoffet i seg selv helt lystett. Fasadeprodukter skreddersyr etter mål fra dine vinduer, slik at de passer perfekt i vinduet. Dermed vil du også få mindre innslipp av lys enn med en rullegardin kjøpt med standardmål. 

Fasadeprodukters rullegardiner kommer mer enn 170 ulike farger og mønstre, og i ulike prisklasser.

Les mer om rullegardiner: La det bli mørkt 

Mørkt soverom med seng og tilnærmet lystette Duette® gardiner slipper lite lys inn.
Duette® slipper lite lys inn men om du vil ha det enda mørkere kan du ha på sideskinner.

Mørkleggende Duette®

Duette® doble plissegardiner i lystett blackout-materiale vil blokkere det meste av lyset fra utsiden. Som med rullegardiner vil du redusere innslippet av lys på sidene med en skreddersydd gardin i god kvalitet som er produsert etter mål fra ditt vindu. Med Duette® kan du også velge sideskinner som gjør at du eliminerer det meste av lysinnslippet på siden av gardinen. Slik får du et tilnærmet mørklagt soverom året rundt. 

Les mer: Hva er best solskjerming på soverommet

Åtte tips for god søvn

Her er Helsedirektoratets åtte tips til god søvn, fra deres brosjyre «Sov godt»

  • Legg deg og stå opp til samme tid hver dag
  • Ikke sov mer enn kjapp middagslur på max 20 minutter på dagtid
  • Ikke drikk koffeinholdige drikker som kaffe, te og cola etter kl. 17
  • Å være fysisk aktiv gir bedre søvn, men unngå hard trening rett før leggetid
  • Ikke se på klokka om natten
  • Soverommet bør være mørkt og kjølig, unngå bruk av PC og mobil på senga
  • Dersom du ikke får sove, stå opp og gjør noe annet
  • Sett av tid på dagen til å tenke gjennom ting du bekymrer deg over, ikke ta med de tankene til sengs.
Vår doble plisségardin er virkelig den som topper listene blant våre interiørprodukter når det kommer til popularitet. Denne gardinen har raskt blitt en stor trend innen solskjerming og interiørdesign. Den unike kombinasjonen av to lag stoff gir ikke bare et mykt og varmt uttrykk, men også en moderne og elegant atmosfære.
Oppdag vår SmartCord plisségardin – den perfekte kombinasjonen av brukervennlighet og stil. Med sin enkle betjening og barnesikre design gir denne gardinen deg både trygghet og funksjonalitet. Enten du har små eller store vinduer med dimensjoner opptil 3 meter i bredde og høyde, vil SmartCord plisségardin være den ideelle løsningen for ditt hjem.
Motoriserte plisségardiner tilbyr en uslåelig grad av komfort, spesielt for de som enten har mange vindusprodukter som må betjenes samtidig eller har vindusløsninger som er vanskelige å nå. Denne innovative løsningen er ikke bare praktisk, men den tilfører også en inviterende og behagelig atmosfære til ethvert rom
Tar mål på vindu med lift
Syr og tilpasser screenduk
Monterer markise på enebolig med lift

For best resultat